Kawan-kawan

Tuesday, June 1, 2010

Susahnya Belajar Kereta


Gambar ni ambik kat google jer...sama ngan keta aku...

Ingat lagi betapa susahnya nak belajar kereta..
Apa lagi nak dapatkan lesen kereta tu...
Tambah plak langsung tak ada pengalaman..
Belum kahwin tak kisah pasal pandu-memandu ni..
Bila kahwin suami pula jadi driver..
Terus tak kisah..

Bila balik Kelantan 2008 aku dah kisah..
Nak tumpang kawan2 susah...semua ada keluarga..tak ada org nak melayan..
Suami pulak dapat sambung belajar..
Nak pergi sekolah aku pakai driver plak...terpaksa...
Driver aku plak jadi gemuk..sebab kerjanya mkn dan tido jer..
Kesian kat dia..aku suruh dia cari kerja..
Dah terus dapat pulak...
Driver tu bukan orang lain adik aku juga...


Nilah rupa driver aku

Masa tu dah belajar sikit2 kereta..
Standby..sebab aku dah boleh agak dah..
sepanjang belajar banyak jugak aku makan penyumpah..
Peritnya...sampai bertobat aku...
Tengah jln tu ada pulak bukit..kat situ jugak lah simpang tiga..
Kat situlah tiap mlm aku belajar..kul 12-1 pagi agak2 time tak de orang..
Sejam dua tu biasalah...nak pitam jer..tapi aku tahan gak takut cikgu marah..

Bila driver aku dah tak ada..
terpaksa tumpang kawan pulak..
Segan mak aihh tak yah citer..
bila suami aku balik aku pulun belajar jln nak g kerja ajer..
Tahap terdesak..
Akhirnya aku g sekolah bawa kereta..
hari tu aku orang pertama sampai kat sekolah..
Setahun aku bawak kereta tak ada lesen..
Mula-mula 6km ke sek pastu tambah plak jd 25 km ke sek..
Redah jer lah..

selepas setahun bawak secara haram...
Aku dapat dah lesen wp hari test tu aku lupa pakai tali pinggang..
Pak cik jpj tu tak pasan kot..
Aku control cool...peh nasib baik..
Akhirnya..aku dapat lesen..

Sekarang ni aku tinggal dgn suami balik..
Jadi kembali pada asal..
Suami ku driver ku..
HU..Hu..

2 comments:

Zaidah said...

kekadang kita terpaksa jugak bawak keta time tertentu...at least kita kena ada basic memandu...

faizz said...

sy bersyukur..sebab susah telah menjadikan diri saya ada lesen..time terdesak leh membantu