Kawan-kawan

Tuesday, August 31, 2010

Rindu Ayam Percik Kelate....

Puasa tahun ni sekali pun tok balik kelate....Biasa 1 Ramadhan balik lah jugak tapi tahun ni duduk tengah minggu pulok....

Aku rindu tahap gaban doh nak makan percik kelate ni...yang warna putih tu...tok sabar doh rasanya nak balik hari Sabtu nih....
Bukannya berkira sangat dgn tempat tapi entah kanapelah tak jumpa pulak ayam percik kat bazar ramadhan di Mersing ni...kalau ada pun yang macam bakar2 kuah kacang tuh...tak nak lah yang tu...

Kalau tak dapat yang percik putih, percik merah pun ok...yang penting percik...tak mo kurma ke apa ke...hari tu ada sekali buat percik putih ni tapi kat ikan lah...terlepaslah rindu tapi sekarang ni rindu tu datang lagi..ngalahkan orang ngidam sebab pegnen pulak...

Tengok percik kat atas tu...adduhhh...bila balik ni benda ni akan sy dapatkan secepat mungkin...Insyaallah...
Semua gambar yang sangat sedap dan lazat di atas dicuri dari Pak Cik G

Sunday, August 29, 2010

Demam...


Hari ni terpaksa ambik CRK...Cik Hani demam dan muntah-muntah malam tapi sampai terjelepek...patutlah bila diajak tido dia macam tak boleh tidur...katanya dia lapar padahal petang tu baru je makan nasi goreng kat bazar ramadhan...(tak tahu lah kalau nasi tu yang buat hal)...agaknya dia rasa tak sedap perut..

Bila papa dia cek (uhuks cam doktor pulak) katanya perut kembung...letak ubat segala...masih tak buleh tidur...bila semua keluar (2 kali plak tu..) baru dia boleh tidur...pagi ni badan dia masih suam2 kuku, tu yg tak sampai hati nak antar umah pengasuh...dah lah bekalan ubat baru habis...tapi tuan punya badan aktif macam biasa...alhamdulillah...lega...

Thursday, August 26, 2010

Pilihlah Jalan Yang Lurus..


Saat kita berada di persimpangan,
Jangan pilih jalan lain...

Selain jalan kejujuran...

Hidayah Ogos 2010

Monday, August 23, 2010

Bila Suami buat Hal???

Ambik dari Google jer gambar ini..
Assalamualaikum.....

Dari semalam saya dok fikir pasal n3 ni....
Tapi n3 ini tak ada kena-mengena dengan tuan rumah yaa....

Bila suami buat hal...apa kita para isteri ni nak buat???
Buat hal yang macam mana yerk???
Owhh..Dia Jatuh Cinta Lagi...Nak Kahwin Lagi Satu lah...

Korang rasa apa tindakan korang????
Boleh bagi tahu???

Bila Cik Hani nak mewarna....

Kempunan lagi nak sahur ROti Canai...pinjam google gambarni..
Assalamualaikum...

Ini memang n3 yang tak sedap dibaca oleh saya sendiri...

Kenapa?

Semalam pukul TIGA pagi Cik Hani tiba2 bangun dari tidur...
Dia nak buku mewarna yang baru dibeli...
Dia suruh asah pensel warna...
Dia nak bukak baju...
Dia nak susu...
Akhir sekali..
Dia nak tgk TV...
Aduhhh...

Setelah melayan kerenahnya...
Kita orang kantoi lagi sahur..
Tatkala nak sahur dgn Roti Canai..
Nasiblah...

Hadiah dari Cik Gaban...TQ ya..



Upsss...maaf gambarnya......terbalik pulak...halal lah yer
Assalamualaikum...
Lamadah nak tulis n3 ni tapi tak berkesempatan...
Minggu lepas saya terima hadiah dari "Cik Gaban"...
Mula ambik Pos Laju tu...otak saya ni tak berhenti berfikir ia daripada siapa...
(Biasa yang saya beli barang online jer..dah agak lama jugak tak beli online)
Bila bukak baru tahu....
Ada note jugak dari "Cik Gaban"...
Tak kisahlah...sudi bagi hadiah pun kita dah bersyukur...
TQ "Cik Gaban"...

Syoknya shopping buku 10k

Pinjam dari Google

Assalamualaikum....
Macam best jer dengar...
Macam banyak jer duit nak shopping cam gitu...
Tapi memang puas giler...
Sampai tak tahu dah nak beli buku apa...
Seronoknya ambik buku bila tak payah pikir berapa kosnya...
Dah empat kotak besar buku kita orang pilih...(pilih bersama Neil, Azlan, K.Yg, Zairi dan Ustz Tahril)
Rupanya ada lagi balance RM1100...
Ingatkan tak cukup...
Apa yg pasti teruja gilerlah...

TQ kat PIBG SMSSI kerana sudi derma duit RM 10-20k setahun untuk library SMSSI beli buku...
Bukan untuk sesiapa...tapi untuk anak2 mereka juga....

Saturday, August 21, 2010

Selalu tak Sempat :(


Kenapalah sejak akhir2 ni aku selalu tak sempat nak buat banyak benda... Hari minggu pun ada-ada jer hal yang aku nak kena buat... Minggu ni hari minggu full lagi... Minggu lepas pun sama jugak... Minggu depan pun ada hal jugak... Semua itu tanggungjawab.. Terhadap kerja aku...

Sebelum ini aku dihantui kertas2 pra percubaan dan percubaan PMR aku...
Di samping itu aku dihantui oleh projek menaik taraf perpustakaan sekolah aku...
(Ni projek bersama Cik Neil)
Projek2 kelas tambahan yang tidak kenal masa lagi ( PMR dah dekat) cuti ke, malam ke, petang ke, Sabtu ke, Ahad ke...
Projek nak siapkan bahan2 tuk teknik jawab soalan kununlah..
Dan...dan...lagi..

Itu baru hal2 sekolah...belum balik rumah lagi...
Mana nak masaknya,
Nak lipat kainnya(nasib baik en suami tulun basuh...pakai mesin basuh bukan pakai tangan..)
Nak kemas rumah...(selepas disepahkan oleh cik hani)
Nak buat muffin lagi...(gila buat muffin pulaks...)
Huh macam2...nak blogwalking umah kwn2 tak dan huhuhu...ampun...

Nasib baik sekolah ala pejabat belom diwujudkan..
Aku masih ada harapan...
Aku tunggu cuti sekolah ini...
Untuk lepaskan geram...
Namun dapat kah aku berehat dan bersenang wenang????
Hanya masa yang menentukan..
Sekian luahan pagi Ahad sebelum hari ini dihabiskan untuk ke Batu Pahat bersama Cik Neil, Kak Yang2, Suami n cik Hani...
Selesai..

Tuesday, August 17, 2010

Perpisahan lagi...


Setiap pertemuan pasti ada perpisahan.. Hari ini berita perpisahan datang lagi.. Sedih bukan setakat di lubuk hati.. Tapi sedih seluruhnya..Moga dirimu bahagia di sana..

Sunday, August 15, 2010

Serabut...

Kepala serabut...kerja macam banyak...
Bosan....

Thursday, August 12, 2010

Apa jadi sahur malam ke-3??

Sedapnya Roti...
Semalam aku mls nak masak2... Aku bagi cadangan kat Suami supaya sahur dgn roti telor jer.. Dia ok jer no hal... Tapi masalahnya... time niat nak makan rotijer mesti nak terbabas sahur... Mlm pertama dulu nak sahur roti canai.. terbabas terus..
Kenapa?

Aku tgk jam kol 5 pagi..ok lah tu setakat nak makan roti..
Tapi yg heran kat Masjid dah baca ayat2 Quran... Aku tgk jam ASTRO..aduhhhh dah jam 5.26 dah.. Tinggal beberapa minit jer lg nak imsak..
Apa kesnya?
Rupanya budak Hani pusing jarum jam loceng kejut puasa papa dia... Hahahaha...macam2...

Wednesday, August 11, 2010

Alamak Kantoiiii...

hik..hik...korang ingat kantoi apa?

Sebenarnya aku kantoi sahur uwaaaa...

Kalau aku kantoi sahur maksudnya papa Hani pun kantoi gak lah..

Aku ok lagi dah biasa bermalas-malasan dgn sahur time2 ganti tu...tapi org laki biasanya....

Jam dah kunci tapi tak tahulah jam tu curik tulang tidor jugak ker apa...tak berbunyik jer..

Sebenarnya kul 2 pagi Cik Hani buat hal...dia demam sebenarnya...
tu yang lewat skit tido...kalau dah dkt2 time nak sahur tido balik mmg gini lah jadinya....

memang buleh agak dah..dan mmg jadi reality...

Harap mlm ni ok...tak kantoi lagi...

Tuesday, August 10, 2010

First Tarawih..


Tahun ni aku berazam untuk melengkapkan tarawih yang selalunya lompong bagi tahun2 yang lepas...

Tempat pilihan aku tahun ini dah tentulah Surau Al-Kauthar, surau sekolah aku lah tu...sembahyang dgn budak2..

Untuk malam pertama...aku dah brsedia terutamanya mengurus anak aku si budak Hani tu...

Dengan harapan dapat solat dengan aman tanpa gangguan..aku menggaburi mata anak aku dgn membawa sekali buku mewarnanya dan pensel2 warna yg besar2 ke surau tu...

Semuanya berjalan lancar...semua ok terutama semasa sembahyang Isyak...

Kusangka panas hingga ke petang rupanya ujan dtg tiba2...

Masuk rakaat ke 3 semasa solat Isyak dia buat hal dah berlari depan saf yg aku solat...adala 2-3 kali pusing...adoiiiiiiii...habis...dah lah kat sebelah aku tu Cik PK Hem..tak ke haru...

Nasib baik ada pelajar yg tak solat ajak dia main2 kat belakang...fuhh lega..

Bila start jer terawih Cik Hani duduk atas sejadah aku pulak...aku stop...pujuk2 sikit solat balik...
baru nak rukuk dia mula dah berlari depan org solat kat saf belakang....pelajar yang tak solat pun dah tak buleh buat pepe lagi...

Untuk mengelakkan org2 yang solat itu hilang tumpuan dalam solatnya aku dgn rela hati mengorbangkan niat suci ku utk berjemaah sepanjang Ramadhan dgn berhenti solat dah membawanya ke rumah kawanku yg tinggal dalam asrama sementara menunggu papa Cik Hani habis solat...

Moralnya...Cik Hani belum bersedia lagi untuk memahami pengertian "jangan ganggu org yg tengah solat" tapi dia tahu ramai org GERAM kat dia...jadi...aku hanya akan tarawih kat rumah sahaja...

Semoga Allah permudahkan....

Selamat menyambut Ramadhan...Al Mubarak..

Selamat menyambut bulan Ramadhan buat semua kawan...
Semoga kita dapat meningkatkan lagi amalan di bulan yang mulia ini...
Buat KAK RoZie...nak terawih kat mesjid mana tahun ni??
Heeeeee

Alhamdulillah...Rezeki...

Tempat ke-3
Saguhati
Winner....

Monday, August 9, 2010

Besar Punyer!!!




Tengok? Besar burung tu...kecik anak ku dibuatnya hehehe...nasib baik budak Hani tak takut...tahun lepas bawak g A Farmosa kat Taman Haiwan tu menangis dari mula sampai akhir takut kat binatang2 tu semua...adoiiiii...Gambar ni ambik kat Zoo Mini di Kuantan..

Thursday, August 5, 2010

Kegilaan di PeSTA BuKu Johor 2010




Ni gambar2 yang aku snap kat Pesta Buku Johor tu...
Tak banyak sangatlah duit2 yang aku habiskan..sebab anak aku kan kecik lagi..
Tapi pakat gile nak lukis muka kartun..
Tu gambar kartunis yang dok lukis kartun tu kartunis Gile2 dan ada lagilah..

Pas tu lapolah pulak...dahaga tak yah cakap...
Aku makan mee kat atas tu..nama apa ntah..kat medan selera di GIANT. Air? dah tentulah air kelapa...aku pantang kalau tak minum air kelapa..mesti minum..

Kek Hari Lahir Sekolah...



Happy Birthday to u...
Happy Birthday to u...
Happy Birthday to me tooo...
Alamat Kek dah terbalik daaa...
Ada 2 meja kek tapi aku snap satu jer...

Jika Seorang Isteri Menangis....



* Jika seorang isteri menangis dihadapanmu, itu berarti dia tidak dapat menahannya lagi...

* Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..

* Jika kau membiarkannya pergi,dia tidak akan kembali menjadi dirinya yg dulu, selamanya!

* Seorang istri tidak akan menangis dgn mudah, kecuali di depan org yg sangat dia sayangi, dia akan
menjadi lemah!

* Seorang istri tidak akan menangis dng mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu, dia akan
menurunkan rasa EGOnya.

* Wahai suami2,jika seorang istri pernah menangis krnmu,tolong pegang tangannya dng penuh
pengertian. Karena dia adalah org yg akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau
terpuruk terlalu dalam ...

* Wahai suami2, jika seorang istri menangis karenamu, tolong jng menyia nyiakannya.

* Mgkn, krn keputusanmu, kau merusak kehidupannya.

* Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis krnmu. Lihatlah jauh kedlm matanya. Dptkah kau
lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya karenamu ?

Pada hari penciptaan PEREMPUAN. MALAIKAT bertanya kepada TUHAN
" Apakah keistimewaan dari ciptaanMU ini ? "

Lalu TUHAN menjawab
"Ada banyak KEISTIMEWAAN yang dimiliki oleh ciptaanKU ini".. Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..

* TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..

* SENYUMAN'nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .

* PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..

* Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..

* Dia TERHARU,Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...

* Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN'nya. .

* Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN.., Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..

* TETESAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal..."...Apa itu Yaa TUHAN ??
Bahwa "Betapa, BERHARGAnya dia"...

Sebarkan ini ke SELURUH ISTRI2 yg soleha dan SUAMI2 yang sahabat semua kenal agar mereka tidak lupa bahwa ISTRI mrk begitu berHARGA...

Semoga bermanfaat..(",)

Sumber : Jom Sayang

(Dipetik dari salah satu laman blog...tapi tak ingat blog mana..maaf ye tuan tanah..pepepun dia dah bagi kebenaran untuk mengcopy dan menyebarkannya..)

Wednesday, August 4, 2010

Jalan2 Habiskan Duit!!!

Tengok gambar tu....hehehe tak adalah habis banyak pun duit tu...sikit2 jer....lagi pun aku mana ada pernah lagi aku bawa budak Hani tu jalan-jalan main air...bila sekolah aku buat Hari Keluarga kat sana aku join jer, buleh lah aku jalan2 anak beranak. Dekat jer dekat tempat aku 'Gambang City Water Park'Pahang...aku kat Johor...kira jiran lah jugak ni hehehe wp nak g sana 3-4 jam jugak (bwk slow2 jer) Tak sangka plak budak Hani sampai lupa nak balik pulak main air. Seronok main gelongsor tu..sempat gak tenggelam minum air tuh..nasib baik tak lemas...aduhhhhh bahaya betul...anak aku dah lah sorang tu ajer... Tengoklah bertapa seksi anak aku tu..abaikan ajer yer..dia masih lagi budak2 hehehe cepat benar dia membesar sampai baju mandi tu muat-muat ajer huhuhu...

Tuesday, August 3, 2010

Ulang Tahun Lagi?


Berapa kali da...aku nak sambut ulang tahun....hehe..
Bukan... kali ni adalah hari Ulang tahun sekolah aku ni...(dah 7 tahun dah..)
Aku ngajar kat sini sejak sekolah ini di buka pada tahun 2003..
Aku ni cikgu generasi pertamalah kiranya...dah ramai cikgu seangkatan dah berpindah..dan akan ada lagi yang akan berpindah...cuma aku yang akhirnya kembali lagi ke sini setelah aku berpindah...

uhh patutlah tadi ada terima kek daripada pelajar generasi pertama sekolah ni merangkap menti aku jugak...Cik Zulaikha yang bakal bergelar Doctor..

Gambar kat atas tu pinjam dari blog NAGALIAR aka Muhaidzar (sorry ya..)

Fuh..Nasib Baik..


Fuh, nasib baik lah Encik2 Nazir tu lupa nak jemput aku mengadap dia hari ni...
Semalam dah ambik nama katanya nak tanya-tanya sikit terutama pasal NILAM lah..
Berdebar gak aku yer lah...penyakit darah gemuruh akan datang bila2 masa jer...
Ni pun dah dua hari aku rasa bilik guru ni extra sejuk..biasa tak macam ni pulak..aduhhh (ada kaitan ke? atau econd tu baru di service huhu)Oooo patutlah semalam aku tak gaduh sangat nak siapkan apa yang patut. tapi akhirnya 80% aku berjaya siapkan dengan bantuan Cik Nel...yang 20% tu aku serah pada takdir jer huhuhu...akhirnya semuanya TAMAT..aku pun lega..

Give Away dari Exclusive Cotton Shoppe



Nak Join? KLIK JER
Tarikh Tutup: 8 Ogos 2010

Allahyarham adalah bekas pelajar ku...


Pelajar Asasi Sains UM maut jatuh asrama

Oleh TAN MING WAI
tan.mingwai@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 30 Julai - Seorang pelajar Pusat Asasi Sains, Universiti Malaya maut setelah terjatuh dari tingkat lima bangunan asrama Kolej Kediaman Dr. Nazrin Shah (Kolej Kediaman ke-12) di kampus itu di Lembah Pantai, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 2.30 petang, mangsa, Zulkhairi Azmi Md. Bukhari, 19, dikatakan cuba memanjat untuk menyeberangi bilik seorang rakannya yang berkunci kerana ingin mengambil telefon bimbit dan dompetnya yang tertinggal di situ.

Tindakan pelajar itu bagaimanapun membawa padah apabila dia terjatuh dari tingkat lima yang menempatkan bilik rakannya, menyebabkan dia cedera parah di kepala dan badan. Allahyarham Zulkhairi Azmi meninggal dunia di tempat kejadian.

Difahamkan, Allahyarham yang tinggal di tingkat tiga bangunan asrama yang sama, telah naik ke bilik rakannya itu malam tadi dan tidur di situ.

Apabila pulang ke biliknya semula, dia menyedari telefon bimbit dan dompetnya tertinggal. Mangsa kemudian pergi semula ke tingkat lima untuk mendapatkan kedua-dua barang berkenaan.

Ketika sampai, rakannya tiada di bilik dan pintunya berkunci. Allahyarham mengambil keputusan menyeberangi bilik tersebut menerusi bilik seorang rakan di sebelahnya.

Berita Selanjutnya.....
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0731&pub=Utusan_Malaysia&sec=Jenayah&pg=je_01.htm

Sunday, August 1, 2010

tQ to kak RoziE...


Tq yer kak untuk magnet peti ais dari Australia tu yer....
Cantik ugak ler...
Kawan nak pegi tak tau ler biler hehehe..

Dilanda kerja yang banyak...


Aku sendiri heran...
Cam mana aku boleh dilanda kerja yang banyak..
Sampai aku tak sempat nak berkebun...
Tak sempat nak ber blog..
Tak sempat nak ziarah kawan2..
Maaf kan aku...