Kawan-kawan

Wednesday, October 27, 2010

Neraka

Perkataan 'Neraka' berasal dari bahasa Ibrani yang bererti unggul api.
Neraka ialah tempat seksaan bagi mereka yang berdosa termasuklah jin dan manusia yang derhaka kepada Allah.
Dalam al-Quran ada juga disebut sebagai 'nar' atau Narul Jahannam.

Penciptaan dan perihal Neraka

Dari Abu Hurairah Radhiallahu Anhu, bahawa Rasulullah S.A.W bersabda yang bererti:-

"Api neraka itu dinyalakan selama 1000 tahun sehingga menjadi merah,
kemudian dinyalakan di atasnya selama 1000 tahun sehingga menjadi putih,
kemudian dinyalakan di atasnya selama 1000 tahun sehingga menjadi hitam,
maka ia menjadi hitam dan gelap."
(Hadis riwayat at-Tirmizi)

Diriwayatkan oleh Ahmad dari Anas bin Malik, katanya Rasulullah S.A.W pernah bertanya kepada Jibril: "Wahai Jibril! Mengapa aku tidak pernah melihat Mikail ketawa? Jibril menjawab: "Mikail tidak pernah ketawa semenjak neraka diciptakan oleh Allah."

Maimun bin Mahran mengatakan, ketika Allah menciptakan Neraka Jahannam, Allah menyuruh Neraka Jahannam bersuara. Manakala mendengar suara itu, semua Malaikat jatuh tersungkur. Kemudian Allah berfirman yang bermaksud: "Angkatlah kepala kamu. Tidakkah kamu mengetahui bahawa Aku menciptakanmu supaya mentaati-Ku dan Aku ciptakan Jahannam untuk makhluk-Ku yang menderhakai-Ku". Para Malaikat menjawab: "Wahai Tuhan kami! Tidakkah kami berasa aman darinya sehingga kami melihat penghuninya".
Dipetik dari buku: Pengertian Solat Dalam Islam

Semoga Allah melindungi kita daripada seksaan azab Api Neraka...lantaran kekhilafan hidup kita di dunia ini...Sesungguhnya janji Allah itu benar...

Wednesday, October 20, 2010

Tiba-tiba ia berlaku


Inilah yg berlaku...
Inilah hakikat kehidupan...
Inilah yg dikatakan dugaan....

Baru semalam semua ni berlaku...
Suamiku bangun dari tidur...
Dia rasa kelainan...pelik...sesuatu yg tak pernah dirasa...
Dia Tak dapat lagi meneruskan tidurnya....
Hingga pagi...
Aku...tidur lena..
kerana aku tak tahu...
Kalau tak, mana mungkin aku begitu...

Banyak yg difikirkannya...
Segala kemungkinan yg pastinya dia terpaksa hadapi..
Aku tahu dia sedih...
Bila dia sedih, aku juga sedih..
Tapi aku tahu, aku penguat semangat dia..

Wahai suamiku...
Walau apa yang berlaku padamu...
Aku tetap akan bersamamu..
Dibelakangmu..
Menyokongmu...
Didepanmu...
Andai kau perlu bantuanku...

Susah senang kita bersama..
selamanya..


Mendung...semendung hatiku...


Cuaca nampak macam mendung...
Tengok gambar...
Kul 8 pg tadi ambik kat kawasan sekolah...
Segitulah keadaannya..
Matahari cam segan nak limpahkan cahayanya...
Ini lah jerebu...
Walaupun tak sampai cuti2 Jerebu cam tempat lain...
Bahang tetap terasa juga...
So, jagalah kesihatan...

Jerebu ini semendung hatiku....

Monday, October 18, 2010

Puan Pengarah nak datang sek...


Dah nak sampai pon...
on the way from Sains Kluang...
Sape lagi kalau bukan Pn Ashah

Bila beliau nak datang...
sibuklah org2 besau gi pasar...
beli ikan...
beli udang...
beli ketam...
beli sotong...
beli ikan bilis mata biru...(wajib okay..)
susah kot nak dapat ikan bilis mata biru kat tempat lain kot...(tataulah aku)
peberet beliau nih...

Oleh sebab itu jugaklah...
aku dan org lain jugak...(warga sek ni ajer yer..)
tak boleh balik sekolah lg..
tgk..tgk..jam dah hampir kul 2 ptg dah ni...
cam mana nih...

kedatangan beliau menyebabkan...
exam hari ini dibatalkan..(yg lepas waktu rehat)
tanpa alasan...
mesyuarat petang ini dibatalkan...
kompem esok kena balik lambat lg ganti yg hari ni punya...
berkira pulak aku...
hari-hari balik lambat lah...
ok jer...

rindu masa kat kg...
bunyi loceng...
blahhhh...
kalah budak2...

Dia Suami Dia Isteri...Cam mana tu???


Pelik ker? Tak adalah pelik sangat...
Tapi bagi aku, aku tak pernah jumpa orang lelaki sebegini...
Dia suami dia jugak isteri...
Bukan bermaksud dia ada 2 jantina yer...

masa kat kg dulu aku kenal seorang cikgu ni..
Dia mengajar kat...rasanya kat sek....uppsss tak yah lah bg tahu..
karang glemer pulak dia..

Suatu hari aku berpeluang pergi umah dia...
Pergi berdua dgn kawan lagi satu...
Sampai kat umah dia, aku tgk umah dia baru jer siap...
kiranya bunglow setingkat yg agak sederhana dan menarik jugak...
kawan aku kata suami dia buat sendiri rumah tu...
sorang2...ajak org tolong masa buat rangka bumbung jer..
di iakan isterinya...
sekarang tgh buat pagar rumah pulak...sorang2...
suami dia ni cikgu pulak...kot tukang rumah tak pa lah jugak..
buat pagar tu biasalah...ni satu rumah beb...pening aku pikir..

masa kita org keluar tu isteri dia pakai kebaya...
baju tu pun suami dia yg jahit...
semua baju isteri dia suami dia yg jahit...adoiii..
memasak pun suami jugak...
masa kita org kuar tu tentu-tentulah suami dia yg jaga anak...

memang serba bulehlah suami dia...
bertuahlah dia...
walaupun suami aku pandai tido jer bila balik kerja...
aku kira bertuah jugak...
kenapa?
baik dia tido dari dia pergi melepak tak tentu hala....
kan?kan?kan?

Sunday, October 17, 2010

Sangat Gembira...


Oleh kerana mengajar 4 kelas tingkatan 3
dan 1 kelas tingkatan 2
maka...
bila PMR dah abis ni.....
aku pun beraya samalah....

nak citer pasal exam akhir tahun nih...
mengembirakan sangat bila...
aku dah habis menanda semua esei pelajar tingkatan 2 tuh..
bahagia...
bukan apa..
budak2 tu cuma 22 orang jer...
tu lah yg untungnya ajar budak2 PMR..

tahun depan bagi lg kat saya kelas PMR..
saya nak...
saya suka...

pada kawan2 yang dok menanda tu...teruskan yer...

Cerita Dongeng yang Bosan



Sewaktu zaman penjajahan British, British telah memperkenalkan tiga peralatan baru untuk digunakan semasa makan di Tanah Melayu. Peralatan tersebut ialah sudu, garfu dan pisau. Tiga peralatan tersebut telah menjadi sahabat baik sewaktu berada di Britain.

Sesampainya tiga sekawan itu di Tanah Melayu, mereka diperkenalkan kepada pembesar-pembesar di sini. Walaupun baru hari pertama mereka digunakan oleh pembesar di Tanah Melayu namun sudu sudah mengeluh. Sudu berkata kepada garfu, "Patut ke si Dol Said itu menggunakan aku untuk mengambil kuah sambal tumis petai? Dahlah busuk."

Garfu pulak menjawab, "Betultu, Si Rentap pula menggunakan aku untuk makan roti bakar. Lagilah tak masuk akal.

Tiba-tiba penyepit mencelah, "cubalah kamu semua bersyukur, cuba tengok Si Pisau, walaupun ia digunakan untuk memotong daging yang hanyir namun dia tidak pernah merungut.

Garfu dan sudu berasa insaf dan tidak pernah merungut lagi.

Karangan ringkas ini ditulis oleh Aiman...masatu aku bingung nak ngajar apa jadi aku bawak jer satu sudu, garfu plastik berwarna oren, pisau dan sepasang chopstik dan meminta pelajar buat karangan pendek jer...mungkin ini yg terbaik...Ia adalah rekaan semata-mata...yang penting ada pengajarannya...

FIRAS HANDZALAH 1ST BIRTHDAY GIVEAWAY



Selamat Hari Lahir buat Firas Handzalah. Semoga membesar dengan cepat dan menjadi anak yg baik.

Nak join KLIK SINI
Tarikh tutup: 18 Oktober 2010

1ST GA DARI ATIE

Nak Join KLIK SINI
Tarikh TUTUP GA pada 18/10/2010 pada pukul 12 tengahmalam

Monday, October 11, 2010

Aku jaga peksa...

Banyak giler pensel...guna satu ajer...tq en google

Dah lama tak update blog...mesti kak Rozie bising..
Diakan org yg bertanggungjawab motivasi aku dlm semua benda...
bila tak tahan dgr dia 'pot-pet-pot-pet' aku pun buat n3 baru huhu...
Itupun n3 yg hidup segan mati tak mau...
Tak per yer kak...
tq yer kak...

Hari ni aku pun merdeka semerdekanya budak-budak yg habis PMr...
Kenapa? owh sebabnya aku jugak kena jaga peksa...
Hari2 balik petang jd penatlah badan nak ber BW...hentam tido jer...
Banyak pengalaman aku dapat bila jg peksa kat sekolah cina ni...
Start dari posting sampai skrg memang ajar budak2 melayu jer..
Dulu ada gak ajar budak2 asli....ingat lagilah aku kat Zarina anak tuk Batin tu..
Ho Leng Meng (ni kacukan cina nih...) rindu aku kat mereka...

Masa jaga peksa ni ada jugak kena jaga budak pendidikan khas...masalah pembelajaran...
Ini lg lah aku tak ada pengalaman...tabah ibu bapa yg ada anak istimewa..
aku pun bahagia jaga peksa ngan dia orang...2 orang jer...aku pun duduklah dalam kelas tu...memang tak ada lenguh2 kakilah aku time tu...mereka pulak baik jer...sopan...

Apapun ini pengalaman aku selama seminggu jaga exam...tahun depan aku tak tahu nak ke idak..
pikir dulu....

CUTE LITTLE MUSLIM & MUSLIMAH CONTEST


Gambar ni Ok kut...



NAMA: HANI ARINA HASMADI
UMUR: 3 TAHUN 5 BULAN
TARIKH LAHIR: 28.5.2007
KATEGORI: 2B
HARAPAN: Agar Hani menjadi anak yg sollehah dan sentiasa mentaati perintah agama...

Nak Tag:
Sarah-Najwan
Bunga lah..
(Joinlah kalau lom join lagi...)

nak join KLIK SINI
Due date: 20 Okt 2 pm

Friday, October 8, 2010

Tioman Lagi...........

Cik Hani tengah tengok apa tu???.............
Tentunya ikan2 yg banyak kat jeti...



Musim tuk ke Tioman datang lagi...
Macam biasa..ke Panuba Inn Resort..
Cadangannya hujung bulan ini...
Time ni Mat2 dan Minah2 Salleh dah tak ramai..
Panuba Inn ni kiranya bertaraf antarabangsa dan milik persendirianlah...
Sebab dah nak masuk line tengkujuh kat PT ni...

Panuba Inn Resort ni adalah milik suami cikgu kat sekolah aku...Pn Amnah..
dan pastinya time2 cam ni ada discount...
Pakej 3 hari 2 malam cuma RM 250 siap dengan makan, BBQ dan juga feri serta beberapa acara lain...
Sungguh berbaloi...
Aku harap aku akan pergi lagi tuk kali ke-4..
Best...

Thursday, October 7, 2010

Kuatlah kawanku...


Maghrib semalam aku buka pintu...
Hantar si Nell balik...
Terpandang jiran di depan rumah ku...
Angkat barang dalam sebuah lori kecil...
Bersama suami..

Pindah lagi...
Berhijrah lagi...
Yang pasti ke mana aku tak pasti...
Dah berapa kali dia pindah aku tak pernah ambil tahu kerana aku jua masih baru...

Aku sedih melihatnya...
Kerana aku kenal dia...
pernah bercakap dengan dia...
pernah juga berbicara dari hati ke hati dengannya...
Aku merasakan aku melihat kebahagiaan diwajahnya...
Selama mana aku kenali dia...
dia juga seorang isteri seperti aku...
tentu aku memahaminya...
cuma aku tak rasa perit memikul kepahitannya...

dari cakap2 jiran...
dari sindiran tajam mereka...
baru aku tahu...
siapa dia...
dia pergi kerana terpaksa..
kerana dia sudah tidak tegar menghadapinya..
sesungguhnya dia...
Insan yang di uji Allah...

Buat mu kawan ku...bersabarlah...
Tabahlah...yakinlah setiap ujian itu ada hikmahnya...
dan jangan sesekali kau berpaling dari janji Allah..
dan jangan sesekali kau berputus asa dengan ujian daripada Nya..

Sunday, October 3, 2010

Musim Bermaaf-maafan dah tiba...


Ni kiranya n3 pasal PMR lah...
Ye lah esok mereka semua akan mula menjawab soklan2 tu...
sama ada senang atau susah telan jerlah...
perjuangan selama 3 tahun akan terjawab esok...
Mudah-mudahan mereka berjaya...

Bila dah nak exam ni berduyun2 lah mereka mencari kita..
Yer lah...nak minta maaf itu dan ini..
masa belajar dengan kita macam2....
dah dekat2 ni mula lah insaf...
Walau macam mana pun seseorang guru tu...
Keberkatan Seorang Guru tu tetap ada...
Semuanya tak sanggup gagal hanya kerana hati guru terluka...

Sebagai guru wajarlah kita maafi mereka...
Walaupun teruk mana perangai mereka...
Ini masa depan mereka...
Lagi pun mereka ni budak baru belajar..
Pasti ada silap dan salah...
Yang penting mereka belajar..
Kita sebagai gurupun kena juga sentiasa belajar...

sebagai seorang guru..
aku sentiasa doakan mereka berjaya...
Dapat A dalam semua subjek...
Lagi-lagilah dalam subjek yang aku ajar...
persoalannya...
Dapatkah tahun ini 100% A ???????
Insyaallah...

Friday, October 1, 2010

Kenapa Aku Tak Update Blog...


dulu memanglah dia main2 dgn telefon plastik ni tapi sekarang budak ni dah pandai main game online tuk budak pompuan...

Memang aku tak sempat....
sambil taip ni pun anak aku ngamok2...
Dia nak main game onlinelah plak...
sejak anak dah pandai klik2 Game Online ni..
peluang aku dgn lappy ni makin kurang bangat...
dia pulak makin hari makin belajar ttg game online tuh..
lagi pulak dia dah tau fungsi b.band aku tuh...
jadi makin susah nak kantoikan dia...
ini alasan aku yg utamalah..

tapi...aku mmg jenis banyak alasan punya...
lagi pun budak2 PMR nak exam..
ni dah masuk zone merah...
aku ajar semua kelas PMR tahun ini melibatkan 2 subjek...
jadi...
semua usaha aku atau kelas2 malam atau tambahan petang tu aku kena kali 2...
kalau orang lain dapat 5 kali kelas tambahan aku plak dapat 10 kali..
tak ke best tu...
tapi tak apalah...itulah namanya pengorbanan..

alasan yg seterusnya ialah...
Encik suami makin lantang meng sound2 aku bila dia nampak aku nak berblog...
buang karan jer katanya...
time tu lah dia suruh gi masak lah, dan macam2lah...
sebab malas nak dgr leteran dia aku stoplah....time2 free jer aku jgh2 lah...
tu pun dapat BW ciput jer...

So...bila difikirkan...baik adanya aku dahulukan yang memang patut aku dahulukan...

Jawapan ini khas buat Kak Rozie yg telah mengontek aku nak tanya pasai apa tak update blog...oleh sebab aku tak mou jawab msg dia aku jwblah kat sini sebab panjang sgt jawapannya...harap kak berpuas hati dan tabah meniup semangat buat insan seperti aku ini...

Jasamu dikenang kak...
Bye...

Hadiah dah Sampai....


Pada 23 bulan 9 lepas sy dah terima hadiah GA daripasa Anis Sweet yang saya menangi tempat ke-3 tu...ketibaan pos laju itu membuatkan saya ni teruja nak menerai apa yg ada dalam box yang sgt cantik tu...

Mula2 buka nampaklah box nih... cantik kan...

Dalamnya pulak ada nih...yummy saya dah try memang sedap...sebelum ni saya ada jugak beli choc cam tu tapi rasa pahit...cookies dia plak sgt2 sedap dan sangat rangup...best...kalau minat nak oder klik sini yer...
http://anisweetchocs.blogspot.com