Kawan-kawan

Sunday, July 11, 2010

Berjaya buat Muffin Chocolate Chips


Entahlah kenapa semalam aku rajin sensangat....maka aku pun buatlah muffin ni...yg mekar2 tu halallah yer...
Resepi ni salin jer dari blog Yatiemamories.blogspot.com
TQ yer kak Yatie...nasib baik menjadi jugak..

Muffin Chocolate Chips
Bahan-bahan
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam

1 cawan fresh milk
1 biji telor - pukul sikit
1/3 cawan minyak
1 sk esen vanila
3/4 cawan choc chips

Cara Membuat
1. Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan
garam.
2. Ayakkan dan ketepikan.
3. Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
4. Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata guna whisk aja.
5. Masukkan choc chips.
6. Sudukan adunan ke dalam muffin cup/paper cups 3/4 penuh dan bakar selama
7. 15 minit/hingga masak. (boleh juga dikukus selama 12 - 15 minit)

4 comments:

Wife Mr.Em ~ Ibu Mr.Aqil said...

warghhhhhh faiz... dap nye.. pos kat ibu sikit.. ;o( trliur dah ni..

sarah-najwan said...

jah..
nati mu mai umoh aku
bowok muffin nih tau..kalu xbowok
xle masuk umah
kah kah kah...

sarah-najwan said...

asal aku komen xkuar ni..
ni kali kedua aku tulis...

nati nok mai kuantn
bowok muffin nih
kalu dok
xle masuk umoh
kah kah kah...

HANI said...

yo lah...apo nih mintak pengeras pulok...main kasar nih hehe