Kawan-kawan

Sunday, October 17, 2010

Cerita Dongeng yang Bosan



Sewaktu zaman penjajahan British, British telah memperkenalkan tiga peralatan baru untuk digunakan semasa makan di Tanah Melayu. Peralatan tersebut ialah sudu, garfu dan pisau. Tiga peralatan tersebut telah menjadi sahabat baik sewaktu berada di Britain.

Sesampainya tiga sekawan itu di Tanah Melayu, mereka diperkenalkan kepada pembesar-pembesar di sini. Walaupun baru hari pertama mereka digunakan oleh pembesar di Tanah Melayu namun sudu sudah mengeluh. Sudu berkata kepada garfu, "Patut ke si Dol Said itu menggunakan aku untuk mengambil kuah sambal tumis petai? Dahlah busuk."

Garfu pulak menjawab, "Betultu, Si Rentap pula menggunakan aku untuk makan roti bakar. Lagilah tak masuk akal.

Tiba-tiba penyepit mencelah, "cubalah kamu semua bersyukur, cuba tengok Si Pisau, walaupun ia digunakan untuk memotong daging yang hanyir namun dia tidak pernah merungut.

Garfu dan sudu berasa insaf dan tidak pernah merungut lagi.

Karangan ringkas ini ditulis oleh Aiman...masatu aku bingung nak ngajar apa jadi aku bawak jer satu sudu, garfu plastik berwarna oren, pisau dan sepasang chopstik dan meminta pelajar buat karangan pendek jer...mungkin ini yg terbaik...Ia adalah rekaan semata-mata...yang penting ada pengajarannya...

6 comments:

Si Sangkar Hitam said...

heheheh
kira pndai la dia pndai wat cte..
sy dulu x pndai pun...
siap buli dak pmpuan tolong wat karangan saya...


>>> tgk la link ni...my team nasyid

sarah-najwan said...

huhu..janji hapdate....chaiyokk jah..hepi2 blogging

Si Sangkar Hitam said...

http://www.youtube.com/watch?v=JmQQDHXHP30

Encik MamaT said...

hehehe...janji dia paham apa yang dia buat

HANI said...

@ si sangkar hitam....tak ada idea sangat2 nasib baik jalan jugak...adalah faedahnya..

HANI said...

@ encik Mamat...harap2 gitulah...sy pun tak pikir leh buat cam tu..